CUMPĂRĂ DUPĂ CATEGORIE
Magazine
Club5*
0
0,00 LEI
Losd fsdf sd
Nu ai nici un produs in cos.

Acarienii: ce sunt, cum se manifesta alergia la acarieni si cum poti preveni aparitia lor

Știai că atunci când ești alergic la praf, ești alergic și la acarieni? Din păcate, aceștia se găsesc involuntar în casele noastre - ba chiar cea mai „preferată” zonă de aceste microorganisme este perna ta, acolo unde pui capul în fiecare seară. E important să ne asigurăm că îi eliminăm din casele noastre, nu doar pentru a îmbunătăți calitatea aerului, ci și pentru a ne asigura că nu vom avea parte de mâncărimi și iritații neplăcute pe piele.

Praful așa cum îl cunoaștem nu este nicidecum „inofensiv” - doar pentru că nu îl vedem, nu înseamnă că nu ne face rău. Indiferent dacă suntem sau nu persoane alergice, calitatea aerului e vitală: de aceea praful - și acarienii - trebuie ținuți la distanță. Mai ales în dormitor, unde e vital să ne odihnim fără să ne simțim „încolțiți” de microbi.

Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt microorganisme invizibile cu ochiul liber; ei au dimensiunea de 0,2 milimetri și au opt picioare, la fel ca păianjenii. În mediul înconjurător se găsesc peste tot acarieni: află că salteaua ta conține, cel mai probabil, peste 2 milioane de acarieni. Persoanele alergice vor resimți prezența acarienilor, iar restul nu - sunt considerați inofensivi și se hrănesc cu celule moarte ale pielii, preferând temperaturile calde și mediile umede. 

Întocmai din acest motiv, saltelele de pat sunt mediul favorit al acarienilor, fiind spații calde și umde (transpirația noastră le crește umiditatea). În timpul nopții, acarienii „călătoresc” la suprafața saltelei, unde se hrănesc cu celulele noastre moarte de piele. Pe timpul zilei, revin în saltea, dar doar după ce și-au lăsat alergenii la suprafață. 

Acarienii nu trăiesc mai mult de 3 luni, însă femelele depun peste 80 de ouă în timpul vieții - deci se reproduc extrem de rapid. 

Cum apar acarienii de praf?

Acarienii de praf sunt organisme extrem de mici, înrudite cu păianjenii și căpușele, și se dezvoltă în mediile umede din casa noastră: ei nu mușcă și nici nu înțeapă, ci se hrănesc cu celulele moarte de pe piele. Dacă ești o persoană alergică, acarienii sunt un mare inamic de-al tău - conform studiilor, alergia la acarieni este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni. 

Cum iti dai seama daca ai acarieni in casa?

Din nefericire, în majoritatea caselor există acarieni: dacă ești o persoană alergică, trebuie totuși să faci eforturi pentru a elimina aceste microorganisme. Și se poate: poți afla inclusiv dacă ai sau nu acarieni în casă, prin două metode: 

 • teste de alergie: mergi la medicul alergolog și solicită un test de alergie la acarieni - practic, ți se va injecta o cantitate minusculă de acarieni sub piele; dacă locul se înroșește, ai alergie la acarieni, deci cel mai probabil în casa ta se regăsesc aceste microorganisme;

 • aplică o bandă adezivă sub patul tău sau într-o zonă întunecată, umedă din casă (sub covor, de exemplu). Apoi, poți să o observi la microscop - astfel vei afla dacă sub patul, salteaua, covorul tău etc se adună astfel de microorganisme sau nu. 

Ce este si cum se manifesta alergia la acarieni? 

Alergia la acarieni este printre cele mai frecvente afecțiuni. Pentru o persoană alergică, sensibilă, acarienii vor deveni un real inamic: este important să specificăm și faptul că NU acarienii propriu-ziși cauzează alergiile, ci mai cu seamă excrementele și cochiliile lor. Simptomele alergiilor la acarieni sunt destul de variate: unele pot să fie blânde, în timp ce altele devin, netratate, de-a dreptul deranjante: 

 • rinită alergică (secreție nazală)

 • simptome generală de răceală

 • conjuctivită

 • ochi uscați

 • dermatită atopică

 • astm 

 • congestie nazală

 • tuse seacă

 • presiune facială, durere

 • piele umflată

 • respirație șuierătoare. 

Ce complicatii pot aparea in cazul alergiei la acarieni?

Din păcate, alergiile pe care nu le luăm în serios se pot agrava în timp, ducând la afecțiuni mai severe: 

 • sinuzită, adică infecții ale sinusurilor, extrem de deranjante, care ne împiedică să ne trăim viața în mod obișnuit

 • astm, o afecțiune „păcătoasă”, la care este de preferat să nu se ajungă - de aceea este atât de important să gestionăm corect alergiile pe care le avem, prin vizite la medic, medicamentație potrivită, dar și gestionarea acarienilor din casă. 

Tratament pentru alergia la acarieni 

Dacă suspicionezi că ești o persoană alergică, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci cât mai timpuriu este să mergi la un medic alergolog, care îți va administra teste cutanate. Practic, prin aceste teste ți se injectează o cantitate extrem de mică de alergeni - dacă zona respectivă se umflă / înroșește, înseamnă că ești alergic la această subtanță. Ți se va prescrie tratamentul potrivit în funcție de stadiul și gravitatea simptomelor tale. De cele mai multe ori, tratamentele folosite în alergiile la acarieni sunt următoarele:

 • antihistaminicele

 • teofilina

 • antagoniști pentru receptorii de leucotrienă (folosite în cazurile de astm)

 • imunomodulatori, folosiți în cazul dermatitei atopice

 • cortizolul. 

Cum scapi de acarieni? 

Din fericire, de acarienii din casă putem scăpa relativ simplu, cu ajutorul unui ritual de curățenie extrem de riguroasă. Acarienii pot fi complet distruși doar prin fierbere sau îngheț, însă curățenia potrivită îi va ține la distanță. Atunci când ai acarieni, e vital să iei curățenia în serios și să nu lași să treacă prea multe zile fără a aspira sau șterge praful. Un purificator de aer sau umidificator va fi și el de folos, pentru ca va îmbunătăți nivelul umidității din casa ta - dacă păstrezi umiditatea la un nivel optim, acarienii nu se vor mai număra printre inamicii sănătății sale. 

Cum previi aparitia acarienilor?

Ca în multe alte situații, să previi apariția acarienilor este mult mai ușor decât să scapi efectiv de aceștia. De aceea, e important să te asiguri că îți cureți casa corect, dar și că ții cont de alte câteva bune-practici. Partea cea mai bună? 

Să previi acarienii nu implică un efort uriaș - dimpotrivă, e vorba de fapt de câteva modificări mărunte din rutina ta zilnică, lucruri extrem de ușor de făcut, care nu îți vor ocupa prea mult timp. Însă care, în timp, chiar fac cu adevărat diferența:  

Aerisirea camerei, saltelei si pernelor

Chiar dacă nu sună bine, trebuie să o spunem: împarți patul cu zeci de acarieni de praf. Cel mai ușor lucru pe care îl poți face chiar începând de acum este să aerisești întreaga cameră: deschide larg ferestrele în fiecare dimineață, pentru cel puțin 10 minute. Apoi, aerisește salteaua și pernele. 

Cum poți face asta? Asigură-te că strângi pilota dimineața, ca să lași salteaua să respire - atunci când poți, lasă salteaua fără lenjeria de pat. Iar dacă stai la casă, nu uita să o scoți din când în când la aer. 

Să aerisești salteaua nu doar că te asigură că acarienii vor dispărea, însă îți îmbunătățește și igiena somnului. Și, mai mult de atât, te ajută să te bucuri de salteaua ta cât mai mult timp, pentru că îi va crește durabilitatea. 

Curatarea saltelei, pernelor si asternuturilor

Dar stai - știai că nu e suficient să aerisești salteaua? Recunoaște: de câte ori ți-ai curățat salteaua și pernele? Cel mai probabil, de prea puține. Dacă îți cureți salteaua regulat - adică la fiecare șase luni - nu doar că vei ține acarienii la distanță, însă îți vei și îmbunătăți somnul. Iată cum trebuie curățată salteaua: 

 • scoate husa saltelei și curăț-o conform indicațiilor producătorului;

 • aspiră salteaua pe ambele părți;

 • folosește un detergent blând, fără parfum, dacă salteaua are pete pe ea; 

 • aplică bicarbonat de sodiu pe toată suprafața saltelei și las-o așa pentru câteva ore - bicarbonatul de sodiu va absorbi umiditatea și mirosurile neplăcute

 • aspiră salteaua din nou și gata - ai o saltea de-a dreptul curată și reîmprospătată. 

Te poți folosi și de câteva trucuri magice: alege o pernă anti-acarieni, o saltea cu husă detașabilă, ca să fie mai ușor de curățat, dar și pulverizarea câtorva picături de ulei esențial pe saltea, dacă nu ești alergic la acesta. 

Utilizarea unei huse pentru saltea si perne

Credem că ai înțeles până acum, dar îți spunem din nou: dacă păstrezi patul curat, păstrezi acarienii la distanță. Și știm că poate părea un chin să speli salteaua atât de des, însă, din fericire, poți opta pentru soluții inovatoare care să îmbunătățească igiena patului: ce zici de husele pentru saltea și perne? Husele detașabile permit o mult mai bună curățare - și partea bună e că sunt ușor de curățat, deci vei putea face asta chiar săptămânal, fără să depui prea mult efort. 

Schimbarea asternuturilor 

Și dă-ne voie să te întrebăm...când ai schimbat ultima dată așernutul de pat? Dacă îți ia prea mult timp să îți amintești, ar trebui să revizuiești acest comportament. Cel mai ușor mod prin care poți ține acarienii și alte microorganisme la distanță este să schimbi suficient de des așternuturile.

Așternuturile de pat trebuie schimbată o dată pe săptămână, cel puțin - și trebuie spălată la 60 grade Celsius, ca să te asiguri că acarienii au fost complet distruși. Când vine vorba despre fața de pernă, aceasta trebuie schimbată de cel puțin două ori pe săptămână, întrucât intră în contact direct cu pielea ta. Dacă ai o lenjerie de pat albă, aceasta trebuie spălată obligatoriu cu apă cât mai fierbinte, pentru a fi uciși toți microbii. 

Spalarea draperiilor si perdelelor

Și tu speli draperiile și perdelele de Paște și de Crăciun, conform „tradiției”? Dacă da, află că nici acest comportament nu este deloc sănătos pentru spațiul tău - perdelele și draperiile trebuie curățate la fiecare 2 sau 3 luni, iar motivul este simplu: în timpul cald, ferestrele noastre stau mai multă vreme deschise, ceea ce înseamnă că mai mult praf pătrunde în casele noastre. 

Și perdelele și draperiile sunt adevărați agregatori de praf, microbi, și, bineînțeles, acarieni, deci trebuie să luăm în serios curățarea lor periodică. 

Stergerea prafului

„Praful e inofensiv” - nimic mai adevărat. Praful este unul dintre cei mai puternici alergeni din casa ta, de aceea trebuie să te asiguri că îl ții la distanță. Ar trebui să ștergi praful la fiecare trei zile - însă nu te speria, nu este o activitate care să îți consume atât de mult timp sau energie. 

Dacă ești alergic la praf, cu atât mai mult ar trebui să îl ștergi mai des, având o mască de protecție care să îți protejeze fața. Și ține cont de un sfat: nu tezauriza obiecte pe care se depune praful: cu alte cuvinte, nu lăsa „de decor” zeci de reviste, ziare, pliante, ornamente inutile, pentru că nu sunt decât niște agregatoare de praf și microbi. 

Pastrarea unei temperaturi optime in casa 

După ce ai aerisit și curățat întreaga casa, e timpul să mai bifezi un aspect ca să previi apariția acarienilor: temperatura aerului. Un climat bun din casa nu asigură doar eliminarea microorganismelor dăunătoare, însă îți și creează contextul unui somn mai bun. În casa ta ar trebui să ai între 15,6 și 22 de grade, iar în dormitor, pentru cel mai optim somn, temperatura de 18 grade este considerată a fi ideală.

Produse recomandate